500 души са приети в „Пирогов” за последното денонощие. Най-тежките случаи са свързани с ампутация на пръсти на ръцете, след използване на пиратки. В периода от 23 декември до 1 януари в болницата са постъпили над 4500 пациента. Изпълнителният директор на „Пирогов” професор Асен Балтов коментира, че до момента тежките случаи са в пъти по-малко от предни години.

Асен Балтов информира, че през последното дежурство най-натоварен е бил травматологичният кабинет, където са постъпили много пострадали заради инциденти с пиратки. Трима от приетите са с ампутации на пръсти вследствие на ударната вълна на пиратката. Още трима са със счупвания в областта на пръстите от взривната вълна, има приети с изгаряния и различни наранявания. Неврохирургичният кабинет също е бил натоварен – там са били приети пациенти с рани в областта на лицето и главата, причинени от алкохолно опиянение.

„В токсикологията за разлика от миналата година имаме по-малко пациенти“, добави Асен Балтов. Той обясни, че приетите са били на възраст между 15 и 25-годишна възраст, като двама от тях са постъпили в токсикологията след употреба на алкохол и марихуана, а други трима – след употреба на алкохол в по-големи количества.

„Това, което и в трите случая може да се каже обобщаващо, е, че са пили на екс алкохола, което е странно. И става дума за уиски“, поясни изпълнителният директор на Пирогов.

Асен Балтов оповести още, че през хирургичните кабинети са преминали около 30 пациента, като амбулаторията е била по-натоварена. Повечето от постъпилите са били с болки в корема, но без да имат съществени оплаквания, които да имат нужда от приемане в болница. През последното денонощие са извършени четири оперативни интервенции заради „преплитане на черва“, „кръвотечение от стомашно-чревния тракт или от дебелото черво“.

Асен Балтов очаква днес да бъде изключително натоварен ден, защото много хора се завръщат в София. Поради тази причина има екипи, които са в готовност да приемат пациентите.

/дарик

Коментирай чрез фейсбук

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here