Съветът за сигурност на ООН ще се събере днес следобед на спешно заседание за Северна Корея по искане на Токио и Вашингтон.

Искането е заради изстреляната тази сутрин ракета от КНДР, която прелетя над Япония, съобщиха дипломатически източници, цитирани от Франс прес и БТА.

Според дипломатически източници Съветът за сигурност на ООН разполага с възможности да наложи нови санкции на Пхенян. Петролният сектор например бе изключен от обсега на последните санкции, наложени в началото на август, отбелязва АФП.

Под въпрос обаче остава прилагането на санкции, които целят да тласнат Северна Корея към масата за преговори по нейните оръжейни програми. Според експерти на ООН в тази сфера, чийто доклад ще бъде публикуван до седмици, Пхенян продължава да заобикаля по различни начини мерките на световната организация, възпрепятстващи износа от КНДР на желязо, желязна руда и въглища.

По-рано лидерите на САЩ и на Япония се разбраха „да увеличат натиска върху Северна Корея“.

След изстрелването на ракетата държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън и южнокорейската външна министърка Кан Кьон-хва се споразумяха да обмислят по-строги санкции срещу Северна Корея.

Японското министерство на отбраната смята, че ракети като изстреляната днес от КНДР могат да стигнат територията на тихоокеансикя остров Гуам, където има военни обекти на САЩ. Това заяви пред журналисти министърът на отбраната Ицунори Онодера.

„Максималният обсег на ракетата може да е около 5000 км. Естествено е възможно тя да стигне до Гуам“, каза той.

Според японските власти изстреляната от Пхенян ракета е прелетяла близо 2700 км на височина до 550 км и е паднала в Тихия океан. Японското министерство на отбраната смята, че става дума за ракета със среден обсег, вероятно „Хвасон-12“.

В североизточната и северната част на Япония временно е било спряно движението на високоскоростните влакове „шинкансен“. След проверка на системите за безопасност, то е било възобновено.

Говорител на южнокорейската президентска администрация съобщи, че след изстрелването на ракетата от КНДР бойни самолети на Сеул са извършили учение с хвърляне на бомби на армейски полигон.

Агенция Йонхап цитира неназован източник от администрацията на южнокорейския президент, според който Пентагонът обмисля възможността да разположи стратегически сили на Корейския полуостров.

Коментирай чрез фейсбук

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here