В бившата съветска република Казахастан мнозина живеят с ужасните последици от ядрените експерименти, които са се провеждали по време на Студената война. Макар СССР да е правил всичко възможно, за да скрие ядрените опити, Швеция все пак е успяла да разбере за тях. Това пише в своя статия шведския журналист Юаким Родстрьом за изданието Aftonbladet.

Когато американците създават атомната бомба, в СССР се забързват. Ядреното оръжие, приложено срещу Хирошима и Нагасаки, показва, че САЩ имат военно превъзходство. Затова Сталин задейства свръхсекретна програма за разработването на собствено съветско ядрено оръжие. Оръжието е било изпитвано, като се провеждали пробни взривове в близост до населени райони и те оказвали пагубно въздействие върху местното население.

Един от големите изпитателни полигон бил Семипалатински ядрен полигон (днешното име на града е Семей), който наричали просто Полигона. На него, от 1949 до 1989 година, са били взривени 616 ядрени заряда, чиято обща мощност съответствала 2,5 хиляди бомби, подобни на хвърлените над Хирошима.

Виждах как пада „черен дъжд“

Преди 26 години, на 29 август 1991 г. президентът на независим Казахстан Нурсултан Назарбаев затваря Полигона. Но последиците от въздействието върху местното население, природата и населените пунктове все още ясно се виждат.

Карипбек Куюков е казахски художник и активист на антиядреното движение, — един от онези, които силно са пострадали от съветските ядрени изпитания по време на Студената война.

„Когато бях малък, често се будех от това, че шкафовете се тресяха. Родителите ми са виждали изпитанията със собствените си очи. Нощем ставаше светло като в ден. Веднъж майка ми видяла как вали черен дъжд…“, разказвай той.

Карипбек Куюков е роден през 1968 година в с. Егиндибулак, на около 100 км от изпитателния полигон. Както и хиляди други казахтанци, той се ражда със сериозни физически отклонения. Куюков се ражда без ръце и с деформации на различните части на торса, освен това ходи трудно. Страда и от сърдечни пристъпи, независимо от сравнително младата си възраст.

Лекарите предлагали смъртоносна инжекция

Куюков обаче никога не е позволявал на инвалидността си да му пречи да прави всичко, което той иска в живота си. И независимо от липсата на ръце, той е направил кариера на художник. Майка му имала две деца преди него, които починали преди да навършат годинка. След раждането му тя се страхувала да го приближи в началото, а лекарите ѝ предложили да му поставят смъртоносна инжекция. Баща му обаче казал „не“ и обещал, че ще направи всичко по силите си, за да го отгледа.

Лъжа по радиото: Няма никаква радиация.

В същото време Карипбек Куюков не е зъл и огорчен заради ситуация, той се е концертирал върху това, което трябва да се промени в бъдеще.

„След разпада на СССР няма към кого да се предявят компенсации. Не искам да викам или да се оплаквам, това няма да ми върне ръцете. Трябва да се гледа напред и да се попречи отново да се случи“, казва Куюков.

Независимо от очевидната вреда, нанесена на живеещите в близост хора, учените и военните, които са работили в изпитателния ядрен център в Курчатов никога не са разказвали колко опасни са били тези изпитания. Вместо това отговорните хора са мълчали за страничните ефекти или са лъгали хората в очите.

Изпитанията са били регистрирани от Швеция

Независимо от непробиваемата тишина и явната лъжа на съветската власт, околният свят е бил добре запознат с ядрените експерименти. Те са били регистрирани от шведските отбранителни и научни организации.

Вече 85-годишният шведски научен сътрудник Ян Правиц разказва: „Разбирахме за изпитанията по два начина. Единият бяха докладите на Пентагона, а вторият – сеизмологичната станция в Хагфорс, която регистрираше подземните опити.“

Северна Корея продължава да провежда опити

След частичното споразумение за прекратяването на изпитания през 1963 година, всички подписали страни, включително САЩ и СССР, се задължили да спрат ядрените изпитания на повърхността на земята. След това били разрешени само подземните опити. Трябва да се отбележи обаче, че нито Франция, нито Китай, нито Северна Корея са подписали споразумението, макар Франция да прекратява наземните опити през 29174 година, а Китай през 1980 година.

Единствената страна в света, която сега провежда ядрени опити, е Северна Корея.

„А частиците в атмосферата разпространяват радиоактивността по цялото земно кълбо“, обяснява Ян Правиц. „Ветровете донасяха радиоактивните частици и в Швеция. В научно-изследователския институт по отбраната изучавахме подробно тези вещества, които попадаха във въздушните филтри на колите и полепвали по самолетите“.

С помощта на метеорологичен анализ учените успявали да изчислят примерното място, където са се провеждали изпитанията. Освен Полигона в днешен Казахстан, имало и още един район за провеждането на взривове – на остров Нова Зеля в Северния ледовит океан.

Макар заплаха от пълноценна ядрена война между САЩ и Северна Корея днес да е по-голяма, повечето изпитателни полигони са затворени. Но жителите на Казахстан, а и не само, все още живеят с болезнените спомени за ядрените взривове от Студената война.

РЕДАКТОР: ЕВГЕНИЯ ГИГОВА

Actualno.com

Коментирай чрез фейсбук

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here