Цацаров в Народното събрание.

Галина ГЕОРГИЕВА

Специален затвор за най-опасните престъпници от цялата страна и по-строг режим в местата за лишаване от свобода поиска главният прокурор Сотир Цацаров в Пловдив. Той присъства на тържествената церемония по дипломирането на абсолвентите от Юридическия факултет на ПУ „ Паисий Хилендарски“.

„ Най-опасните затворници да бъдат концентрирани в един затвор със строг режим и да се забрани внасянето на предмети отвън. Те трябва да бъдат с униформи и при еднакви условия“, каза пред журналисти Сотир Цацаров.

Обвинител №1 коментира случаите на бягства от затвора в София и от затворническото общежитие „Хеброс“ в Пловдив. По думите му  това рано или късно е щяло да се случи. Цацаров се обяви за спешна реформа в системата.

„В продължение на 10 години говорим за съдебна реформа, но никой не помисли за реформа в местата за лишаване от свобода. От 2015 година досега са правени проверки на Прокуратуртата по отношение на сигурността и обезпечеността на местата за лишаване от свобода. Има случаи, при които един надзирател отговаря за 49 затворници и места, където съотношението е 1:19 или 1:30. Трудът на надзирателите е ниско заплатен , което е предпоставка за огромно текучество, незаети места и корупционни практики. Протестите на надзирателите бяха основателни. На трето място, затворите отдавна са извън всякакви нормални стандарти за сигурност. Преди седмица началници на затвори казаха, че правата на лишените от свобода са повече от правата на охранителите.“, припомни Цацаров.

Той попита дали е необходимо в българските затвори да съществува практика за дарения, обзавеждане на килии отвън и носене на цивилни дрехи. По думите му това поражда т.нар. затворническа аристокрация, която живее в килите по-добре от останалите лишени от свобода.

„Системата трябва да я променят тези, които я ръководят. В продължение на година и два месеца Главна дирекция „ Изпълнение на наказанията“ няма постоянен директор. На ръководството на дирекцията трябва да се осигури професионално спокойствие т.е. назначенията там да бъдат освободени от политическа обусловеност и да им бъде осигурен необходимият ресурс. Трябва по-строг режим в местата за лишаване от свобода.“, категоричен беше Сотир Цацаров.

 

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

Коментирай чрез фейсбук

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here