Опитите да се излекува онкологично заболяване със средствата на алтернативната медицина значително намаляват шансовете на пациента да преживее болестта и да се спаси от нея, показва изследване на американски учени. Оказва се, дори млади и образовани хора редовно се обръщат към нетрадиционните методи за лечение на това коварно заболяване. 

Методите на алтернативната медицина са много популярни не само сред по-бедните източни народи в Европа, но и в целия свят. По статистика всеки трети жител на САЩ предпочита да се лекува с билки, хомеопатия, акупунктура и прочее средства. Да, при хрема и някои други заболявания такива методи понякога оказват положителен ефект.

Например през 2015 г. китайката Юю Ту получи Нобелова награда за създаване на лекарство против малария на основата на екстракт от едногодишен пелин. Но при сериозни заболявания като рака те могат да нанесат смъртоносна вреда, предупреждават специалистите.

Учени от Йейлския университет в САЩ провели специално изследване, в хода на което проследили до какви последствия води намесата на нетрадиционната медицина в онкологичните заболявания. Резултатите от тази разработка са публикувани в специализирано списание.

Специалистите анализирали информация от Националната база данни за рака за периода 2004-2013 г. Те отделили 281 пациенти, на които бил диагностициран рак на гърдата, на простатата, на белите дробове или на червата в ранни стадии. Всички тези хора се отказали от лечението, предлагано от официалната медицина, и се обърнали към алтернативната медицина. Но за това свое решение им се наложило да платят много скъпо.

Когато изследователите сравнили показателите за преживяемост на тези пациенти с данните от 560 болни с аналогични диагнози, преминали химиотерапия, радиотерапия и/или оперирани, станало ясно следното: привържениците на алтернативните методи на лечение умирали 2,5 пъти по-често през следващите пет години след поставяне на диагнозата.

При някои видове рак тази разлика се оказала още по-впечатляваща. Така например ракът на гърдата убивал привържениците на алтернативната медицина 5,68 пъти по-често от тези, които са се обръщали за помощ към лекарите. А вероятността човек да умре от рак на белите дробове при последователите на нетрадиционните лечебни методи нараснала 4,75 пъти.

Забележима разлика не се наблюдавала само при рак на простатата. Но това съвсем не означава висока ефективност на алтернативните методи при лечение именно на това онкологично заболяване. Това означава само, че този вид рак се развива бавно. В това изследване учените не взели под внимание към какви именно нетрадиционни практики прибягвали отчаяните пациенти: това би могло да е билколечение или хомеопатия, или специални диети, или лечение с енергийни кристали и какво ли още не. Резултатът от прилагането на всички тези нетрадиционни лечебни методи бил един и същ – по-висока смъртност.

Blitz.bg

Коментирай чрез фейсбук

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here