Кралство Тайланд е изключително дружелюбно с туристите, но и тук, както при повечето култури, има граници, които не бива да се прекрачват. Вижте какво се смята за неприето, грубо или неуважително в Тайланд: Не докосвайте местните по главата Според тайландците главата е най-чистата и най-свещена част от човешкото тяло. Абсолютно неприето е да докоснете човек по нея, ако не е ваш близък.

Не сочете с крак Обратно на главата, местните смятат краката за най-мръсната част от човешкото тяло. Затова не бива да сочите с крак, особено когато се отнася до храмове, статуи и изображения на Буда, както и за монаси. Неприето е да затваряте врата с крак, да ритате предмети, както и да ги прекрачвате.

Не свирете през нощта Според тайландците това ще ви донесе лош късмет. Това може и да не ви изглежда като голям проблем, но с изненада ще забележите, че местните стават неспокойни, когато чуят подобен звук слез залез слънце.

Носете банските само на плажа Въпреки че е тропическа страна, в Тайланд не е прието да се разхождате по бански навсякъде. Особено когато възнамерявате да посещавате храмове, задължително се погрижете да бъдете с покрити рамене и долни дрехи под коляното.

Не проявявайте неуважение към кралското семейство Кралското семейство на Тайланд е на голяма почит в страната. На множество места ще видите техни снимки.

Не проявявайте неуважение, дори когато се отнася до настъпването с крак на монета, на която се намира лика на член на височайшата фамилия – нали помните, краката са най-мръсната ни част.

Не сочете с пръсти Когато се опитвате да си вземете такси, не го правете, както сте свиквали – с вдигане на палец. Никога не пляскайте, свиркайте или щракайте с пръсти, за да привлечете нечие внимание. Вместо това обърнете ръката си с дланта надолу и движете нагоре и надолу пръстите си.

Не си купувайте снимки на Буда Най-вероятно в магазините, които посещавате в Тайланд, ще се продават и снимки на Буда. Трябва да знаете обаче, че е незаконно те да бъдат изнасяни извън страната.

Никога не стъпвайте върху статуя на Буда Това означава да докоснете с най-мръсната си част най-святото за будистите. Събувайте обувките си, когато влизате в храмове или домове Просто ги оставете пред вратата. Иначе ще проявите неуважение и ще обидите домакините си.

Не подавайте ръка за поздрав Тайландците се поздравяват, като събират дланите си, както при молитва, и се покланят леко. Това се нарича уай. Смята се, че това произлиза от желанието им да ограничат личния контакт с непознати.

Не докосвайте монаси Будистките монаси са една от най-големие атракции за туристите в Тайланд. Трябва да знаете обаче, че не бива да ги докосвате Ако искате да се снимате с тях, просто ги помолете, но спазвайте дистанция. Любопитен факт: Тайландците смятат, че в кухнята им винаги трябва да има портокали и яйца. Това носи щастие на дома, според тях.

Източник: profit.bg.

Коментирай чрез фейсбук

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here