Стефан Цанев: Човек трябва да мисли философски за смъртта

От всички същества на този свят, само ние имаме разум и трябва да го използваме. Хората често забравят това, като потъват в бита, започват да живеят по инерция – без да мислят, само ядат, стават, работят, връщат се… Тъжен е моментът, когато стигнеш до края на жизненото си поприще и се запиташ за какво бях на този свят, какво направих? И този въпрос е много страшен! Това заяви известният български драматург, поет и писател Стефан Цанев в предаването „Опорни хора“ по телевизия Bulgaria On Air.

„Човек трябва да мисли философски за смъртта. И който има деца, да вярва на децата си. Защото човек се обезсмъртява чрез децата си“, посочи още Цанев.

Според него усещането на българина, че живее по-зле отколкото през комунизма, идва от това, че другите народи живеят много по-добре и „ние това го разбрахме“.

„Навремето другаря Сталин като не пускаше никой да излиза, всички си мислеха, че в Съветския съюз се живее много добре. А ние, че живеем по-добре, отколкото беше например през 65-та година, в това няма спор. Малко забравяме тези неща, които сме придобили“, подчерта драматургът.

По думите му българските политици, ако искат, могат да направят живота в България по-добър. „Противопоставянето, явно им е необходимо да съществуват. Свикнахме някак, с вечния конфликт между БСП и ГЕРБ. Но тези скандали, те не ги правят в името на хората, а за тях самите“, допълни той.

„Даже, което е лошо, че го казвам, колкото е по-зле, за хората на изкуството е толкова по-добре, защото тогава талантът се изостря, неговата сетивност и готовност за протест. Защото всеки иска да живее добре, но когато човек живее много добре става мързелив, почва да губи съпротивителни сили, тръгва по течението, наслаждава се на живота и полека лека забравя“, допълни Стефан Цанев.

https://www.bgonair.bg/oporni-hora/2018-04-21/stefan-tsanev-chovek-tryabva-da-misli-filosofski-za-smartta

dnes.bg

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

Коментирай чрез фейсбук

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here