Като изключително съдържателни оцени разговорите с френския си колега Еманюел Макрон президентът Румен Радев на брифинг пред Елисейския дворец в Париж.

В присъствието на Макрон Радев даде изявление за придружаващите го български медии във френската столица. Той заяви, че двамата са провели изключително съдържателни разговори и са поставили ясни срокове и бъдещи действия в основните приоритети на тяхното взаимодействие.

За да има ефективна кохезионна политика, трябва да има ефективна борба с корупцията, каза Радев и отбеляза действията на България в тази посока.

Българският президент изтъкна, че подкрепя вижданията на френския си колега за реформи за усъвършенстване на европейското образование и общите усилия за изграждане на единна силна европейска наука. „Оценяваме вашия подход и във връзка с вашето предложение за създаване на европейски университет”, каза Радев и продължи: „Благодаря за подкрепата, която получихме по няколко важни направления – първо това е да основем в България клон на Националното училище за администрация за района на Югоизточна Европа, също така вашата подкрепа за създаването на Международен институт за устойчиво развитие с научен център, който ще бъде с участието на останалите Балкански държави, имаме проекти за това, и с пълната подкрепа на ЦЕРН, и надяваме се, с европейско финансиране”.

Румен Радев отбеляза, че интеграцията на Западните Балкани изисква всеобхватен подход. Според него това означава не само социална политика, не само правосъдна реформа, не само свързаност – транспортна, енергийна, дигитална, но общо развитие на образование и науки. „Защото ако искаме да имаме една хармоничност в Европа, не може да развиваме наука и високи технологии само на Запад. Те трябва да се развиват и на Изток”, убеден е президентът.

„Благодаря за вашата подкрепа, благодаря за бъдещи усилия за признаване на българския като матуритетен език в образователната система на Франция”, обърна се Радев към Еманюел Макрон.

Коментирай чрез фейсбук

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here