Служители на отдел „Киберпрестъпност“-ГДБОП, Испанската национална полиция и Европол, под  ръководството на Специализираната прокуратура разбиха схема за наркотрафик и пране на пари, действала и у нас.

16 души бяха арестувани при международната полицейска операция „ARTERO“, съобщи пресцентърът на МВР.

Разбитата група се състои от испански, колумбийски, босненски и български граждани. Средствата от престъпната дейност се легализирали чрез закупуването и продажба на благородни метали, посредством изградена мрежа от компании и банкови сметки на юридически лица, регистрирани на територията на ЕС, съобщиха още от полицията.

Участниците в групата изградили и иновативен механизъм за „изпиране“ на паричните средства, придобити от престъпната дейност, чрез добиване и търгуване с криптовалути.

При полицейски действия на територията на България и Испания са открити множество фирмени и банкови документи, мобилни телефони, 40 кг злато, оръжия и боеприпаси. Иззети са още криптовалути, наркотични вещества, диаманти, лек автомобил, производния на изкуството.

Запорирани са банкови сметки, движимо и недвижимо имущество. На територията на България и Кралство Испания са задържани 16 души, съпричастни към престъпната дейност.

Работа по случая продължава.

dnes.bg

Коментирай чрез фейсбук

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here