„В моя 30-годишен стаж съм правил поне още две подобни операции. Имах съображения, че трябва да се махне детето, за да се спаси живота на майката. Но тя беше много решителна, емоционална. Каза ми, че не може да си представи, че детето й може да загине. Ние сме хора, които си вършим рутинната работата. За жалост са много жените с такива заболявания.“ това каза в сутрешния блок на Би Ти Ви директорът на УМБАЛ „Света Марина“ в Плевен проф. Григор Горчев.

Екипътът му спаси живота на онкоболна бременна и бебето й. Младата пациентка Нафизе е била в напреднала бременност, когато по време на рутинен преглед съобщава за прокървяване. След извършен гинекологичен преглед е диагностицирана с рак на маточната шийка. Жената е била насочена към болница „Света Марина“ в Плевен и консултация с проф. Горчев. Пред него жената е категорична в желанието си за запазване на бременността. „Огромно благодаря на проф. Горчев“, каза Нафизе. „Не знам как ще можем да му се отблагодарим“, призна съпругът Кадир Кадир.

„Много гладко и много добре мина операцията. Когато се прави добро, то става. Тепърва й предстои допълнително лечение. Аз съм оптимист за нея. Това, което видях, че ще има успех в допълващото лечение“, поясни проф. Горчев. При превенция можело да се установи по-рано заболяването на жената. Но в България превенцията била пренебрегвана. В последните години идват все по-често жени с ракови заболявания на 25-30-годишна възраст, което според проф. Горчев е голям национален проблем.

pik.bg

Коментирай чрез фейсбук

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here