Софийската градска прокуратура и НАП започват проверка на Калин Митрев, който е българският представител в ръководството на ЕБВР и съпруг на шефката на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Държавното обвинение ще направи самостоятелна проверка на изнесените данни за данъчни престъпления и пране на пари, а това ще стане по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров, съобщиха вчера от прокуратурата. Поводът са медийните публикации за т.нар. Азербайджанска печатница и извършени плащания от азербайджански компании по сметки на Митрев.

Правителството ще изпрати писмо до Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), с което да изиска позиция от банката по повод казуса с Митрев и едва след това ще излезе със свое становище. Това пък заяви финансовият министър Владислав Горанов след заседанието на кабинета. Той е докладвал пред премиера Бойко Борисов и министрите обясненията, които Митрев е дал по случая. В тях той твърдял, че периодът, за който се отнасят получените от него доходи, е извън периода, в който е представител на България в банката. Върху всички тези доходи са били платени данъци у нас, което по думите на Горанов лесно може да бъде установено от регистрите на НАП. „Дотук имаме само медийни публикации и информация от страна на заинтересуваната страна г-н Митрев”, каза Горанов и уточни, че към този момент не виждат нарушение на закона.

Именно затова ще изчакат реакцията на банката. Горанов припомни, че правителството само номинира и предлага, но не избира. Именно в тази връзка и кабинетът не може да уволни Митрев, тъй като това излиза от правомощията на властта.

„Изпратете писмо до сър Чакрабати – какво мисли и как ще реагира банката и ще реагира ли изобщо в случая, и като получиш отговора, ще ни запознаеш да предприемем действия“, заявил премиерът Борисов, стана ясно от стенограмата на заседанието. В обясненията си пък Митрев посочил, че работил като независим консултант по договори в България, Швейцария, Кипър, Англия и Азербайджан и други страни, като това е ставало в периода от 2010 г. до началото на 2014 г. Митрев е посочил още, че в банката нямат притеснения относно медийните публикации.

/монитор

Коментирай чрез фейсбук

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here