Президентът Румен Радев остро критикува правителството, след като посети настанения във Военномедицинска академия в София борден инженер на катастрофиралия вчера хеликоптер край Пловдив.

При инцидента, причините за който се разследват, загинаха двамата пилоти на бойната машина Ми-17.

„Важно е, че офицерски кандидат Каменов е в добро стабилно състояние, той е със силен дух. Надявам се, че скоро ще бъде в нормално работоспособно състояние. Имам дългогодишен опит в тази материя и преди заключенията на разследващата комисия не бих спекулирал по тази тема”, каза Радев във ВМА.

„Това е голяма трагедия, призовавам да няма политически спекулации по нея, защото, не е морално. От утре останалите ще продължават да летят, ние сме длъжни да настояваме за решаването на проблемите”, подчерта той.

„За по-малко от една година за втори път загиват летци, три Консултативни съвета за национална сигурност направих специално за Българската армия нещо да се промени. Министър Каракачанов е поставен в политически, финансови и правни рамки, от които повече той не може да направи. Решаването на тези проблеми искат държавническо отговорно мислене и адекватни действия”, категоричен е Радев.

Той смята, че управляващите са прекратили модернизационните процеси в Българската армия и са ги върнали в изходна точка.

„Предвидените за тези проекти стотици милиони къде изтекоха, вместо за ремонт и подготовка те пак отидоха за саниране. Отдалечаваме се от възможностите, които трябва да имаме. Рискът от тези политически решения ги носят военните, лобизмът убива”, категоричен е президентът.

„Трябва да се потърси отговорност от политиците, които с решенията си излагат на риск живота и здравето на нашите военнослужещи. Трябва да има повече военна експертиза, средства и далновидни решения”, добави държавният глава.

Източник: БГНЕС, Фокус
Коментирай чрез фейсбук

loading...

1 коментар

 1. Приятели,
  .
  Министъра на отбраната обяви, че причина за катастрофата на Ми-17 е опашният винт, та вижте защо е така…:
  Дейности по ремонта на вертолета през 2016 г., по договор изготвен от екипа на министър Ненчев…
  – …
  – …
  – „Трети подизпълнител в поръчката е „Терем – Летец“ ЕООД-София, която влиза в групата на държавните дружества, собственост на военното министерство.
  Там са извършени ремонти на планера на вертолета, редукторите и комплектуващите ги изделия. Ремонтирани са агрегати и части от въоръжението, УВЕЛИЧЕН Е СРОКА НА СЛУЖБА на блокове, възли, детайли и агрегати, направен е монтаж на лопати носещ винт, ЛОПАТИ ОПАШЕН ВИНТ и т.н…“
  .
  Престъплението…:
  – С „химикалка“ е увеличен срока за използване на опашните лопати и възлите които ги държат НАД УСТАНОВЕНИЯ ОТ ПРОИЗВОДИТЕЛЯ…!!!
  (…това престъпление по самолетите и вертолетите продължава поне от 20 години…)
  .

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here