Убийството на молдовеца Степан Рибаков сигурно след време ще се изучава в учебниците по криминалистика. Извършено е на 8 март 2003 г., само 18 часа след ликвидирането на шефа на „Мултигруп“ Илия Павлов и четири дни преди в Белград земунските мафиоти да застрелят премиера Зоран Джинджич.

Смъртта на молдовеца белязва последния етап от мутренския преход у нас, когато всеки е срещу всеки, а големите босове се оглеждат в чужбина и търсят преки пътеки за бягство.

Ликвидирането на Степан Рибаков на практика ще остане неразкрито и ненаказано, след като на 3 април Върховният касационен съд оправда единствения заподозрян за изпълнението на мократа поръчка и пуска  Серафим Антонов – Фиката на свобода.

Серафим Антонов – Фиката

Първите изстрели остават незабелязани. За страничните наблюдатели от колите, които профучават в района на „Дървеница“, всичко изглежда така, сякаш двамата шофьори на „Мерцедес“ и „Сеат толедо“ са спрели за приятелска раздумка.

Това, което не виждат, е как килърът е извадил автомат „Калашников“ 7,62 мм и стреля с няколко откоса. После пали колата си и изчезва. Жертвата му остава да лежи в локва кръв на шосето. Само часове преди смъртта си Степан Рибаков е имал среща със съдружника си Димитър Джамов в офиса му в хотел „Хемус“. Разговорът е кратък и делови. Степан предлага на Джамов начин да изплати дълговете си към молдовските кредитори, които го преследват вече няколко месеца заради доставка на горива. Обяснява му, че бърза, защото трябва да се види и с няколко свои сънародници, на които урежда да получат българско гражданство.

Звъни и на съпругата си Таисия и обещава да се прибере по-рано вкъщи. Според обвинителния акт Серафим Антонов разполага с предварителна информация за маршрута на Степан Рибаков. Заедно с него в колата е и Росен Митров, който шофира.

Двамата причакват „Мерцедес“-а на молдовеца на кръстовището на бул. „Проф. д-р Иван Странски“, правят му класическо заграждение и го принуждават да спре. Фиката излиза и започва да стреля, твърди обвинението.

През това време ръчно направеният заглушител на автомата изхвърча, завърта се, удря килъра в носа и изпада на задната седалка на мерцедеса. Стрелецът не губи самообладание и продължава да стреля с окървавено лице. Със сетни усилия Степан Рибаков се опитва да се измъкне от колата, отваря вратата и се свлича на шосето.

Нападателят се качва на „Сеат“-а и с бясна скорост се отдалечава от местопрестъплението. В бързината не забелязва, че капки кръв са се стекли от разбития му нос по вратата на колата. Именно това по-късно ще се окаже основният коз на обвинението, който свързва Серафим с убийството.

Протокол за оглед 

„Стъклото на предната дясна врата е почти напълно счупено и отворът е с размери 71 на 40 см. В капака на жабката на автомобила се намери деформиран куршум, неустановен калибър. В багажника се намери черна чанта от изкуствена материя със закопчана закопчалка. В нея се намериха географски атлас на СССР и плик с надпис „На адвоката“, в който се намериха фотокопия на документи за самоличност на Степан Киров – молдовски гражданин и документи на Иван Николаевич Чедар, необходими за кандидатстване за българско гражданство.

От лявата страна на автомобила се намери да лежи на лявата си страна труп на мъж на видима възраст около 30 години. Дясната ръка е свита, под главата на асфалта се вижда локва червеникава течност.“

Докато дежурният следовател Марио Влахов прави оглед на местопрестъплението, убиецът на Степан Рибаков се придвижва със сеата към XXVII поликлиника в „Младост“.

Според обвинителния акт там, заедно с Росен Митров, Серафим се опитва да заличи следите си. Залива тапицерията с нафта, след това напоява и… чифт мъжки чорапи, запалва ги и ги пъха под предния капак на „Сеат“-а. Колата пламва, а Фиката бяга към пазарчето на „Младост“. Свидетели описват мъж с рани по лицето и нахлупена ниско над очите шапка. Така по-късно е съставен и фоторобот на предполагаемия убиец.

Материалите от разследването сочат, че ликвидирането на Рибаков също е поръчано, както и това на Илия Павлов. Години по-късно дори се твърди, че един и същ човек е поръчал и двата разстрела. Причините за убийството на молдовеца така и не се изясняват докрай. Друга версия пък сочи бизнеса му с горива и неизяснени отношения с молдовски контрагенти като основен мотив. Факт е, че година преди да бъде убит Рибаков, във Велико Търново е застрелян показно най-добрият му приятел Румен Николов – Руснака. Като поръчител тогава беше сочен русенецът Артур Торосян, но връзката му с убийството така и не беше доказана.

Това, което свързва Серафим Антонов с ликвидирането на молдовеца, е капка кръв, намерена върху опожарения „Сеат“ в „Младост“.

ДНК експертиза доказва, че тя е от Серафим. Следователите, които са правели огледа, са извършили основна грешка – поемните лица не са запознати точно с това доказателство. В свидетелските си показания в съда всички твърдят, че когато са стоели дори зад полицейските заграждения, въпросната капка кръв не им е била показвана. Едното поемно лице е оператор от Нова телевизия, а другото – служителка от пощенски клон.  Оправдан е и Росен Митров – другият обвиняем. Съдът счита, че не са налице преки доказателства, които да го свържат с деня на убийството. Сеатът, с който са се придвижвали килърите, е бил закупен от него дни по-рано, но се оказало, че колата била крадена.

На припек

Повечето от участниците в драматичните схватки от онези години не обичат да си спомнят за предишните си „подвизи“. Бившият шофьор на Илия Павлов и борец Димитър Джамов, срещу когото имаше три опита за убийство, казва: „Не искам да се връщам назад. Каквото е трябвало да стане, се е случило“, твърди той.

Вдовицата Таисия също предпочита да не говори за смъртта на съпруга си: „Страх ме е, а и не вярвам, че нещо би могло да се промени. След като пуснаха убийците му на свобода, мога да очаквам всичко“, убедена е тя.

Със смъртта на Степан Рибаков се слага и край на т. нар. молдовско нашествие в България. Фирмата, в която той има участие, днес работи само фиктивно и отдавна е спряла вноса на горива.

Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ

Коментирай чрез фейсбук

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here