Приютът на отец Иван в Нови хан горя минути преди настъпването на новата 2018 година. Жертви и пострадали няма. В сградата живеят 40 човека, половината от които деца и тийнейджъри. Изпепелена е само част от покрива над две стаи, които не се обитават. Огънят е потушен от четири пожарни коли. Независимо, че огънят не се е разпрострял в сградите, децата са евакуирани веднага – едни са били настанени за през нощта в изоставения социален дом в съседното село Доганово, а други са приютени временно от познати на отец Иван в София. Повечето от тях на сутринта бяха отново в Нови хан.

За минути новината за пожара се разпространи в социалните мрежи още през нощта срещу настъпването на 2018-а. Тя варираше от „Гори сиропиталището на отец Иван“ до „пожар изпепели цяло крило, хората остават на улицата в студа“. Десетки даваха предложения в мрежата как да бъде помогнато. Някой дори качи клип от телефон от мястото на събитието как пожарните гасят пламъците.

Няма страшно, малко е, ще го поправим. 50 000 лева ще оправят положението.

Така посрещаше отец Иван пристигащите симпатизанти и журналисти още от сутринта, седнал пред вратите на приюта и отпивайки от чашата с кафе, поднесена му от монахиня Юлита, която отговаря за храма.

„Не съм видял, че гори. Бях полегнал, за да съм бодър да посрещнем Нова година, когато децата дойдоха и ме събудиха с викове: „Дядо, гори, гори!“ Веднага се обадих на телефон 112, разказа пред екип на „Монитор“ той. Скоро дойдоха две пожарни, но се наложи да извикат и четвърта, тъй като огънят беше много силен“, допълни той. По думите му покривът е пламнал от искра в камината на първия етаж, която през комина е попаднала върху поктрива. Той е от ламарина и керемиди, под които обаче е натъпкана промишлена лесно запалима вата. Дограмата е дървена, както и облицовката на близкия чардак.

Пръв видял пламъците 12-годишният Иван.

„Много се уплаших, веднага отидох и казах на бате Рамзи“, разказва момчето, като придружава думите си за преживения уплах с жестове. От сутринта то е неотлъчно до отец Иван и заедно с него посреща представители на медиите, доброволци и граждани, които са дошли, за да предложат помощ. Едни дават пари на ръка, други носят дрехи и завивки. Бригада от специалисти също се отзова на място, прегледа електроинсталацията и пусна тока до обяд. Той е бил спрян през нощта, след като пожарът е лумнал, за да се пресекат евентуални нови огнища. Никъде в коридорите на двете сгради не се вижда пожарогасител.

„Крадат ги, затова нямаме, обяснява липсата им отец Иван. И външни, и наши, задигат ги. Имаме хора, които без цигарки и чашката не могат. Като ги дадат за желязо, тежички са, осигуряват си кефа“, обяснява той.

Пет човека, доброволци от София, също бяха на място в приюта и изнасяха подгизнали от пожарникарската пяна мебели от необитаемото помещение под горялия покрив. През това време обитателите на приюта, вероятно преживявайки все още среднощния уплах, стояха на двора и коментираха случилото се с пристигащите хора, които предлагаха помощ. Очаква се и ремонтна бригада от Монтана, която да възстанови обгорелия покрив .Да види какви са щетите от инцидента и също да предложи помощ, дойде и ректорът на Софийската духовна семинария отец Пахомий. В семинарията учат 12 момчета от дома на отец Иван. В учебно време те живеят в пансиона, а за ваканциите се прибират. Дойдох да видя как са и ако се налага, да ги закарам обратно в София, каза той. Момчетата обаче не пожелаха да се върнат в семинарията преди края на ваканцията, а и техните стаи в приюта не бяха засегнати от пожара.

По-малките деца пък, видимо възбудени от надошлия народ, тичаха наоколо и се закачаха помежду си.

Желаещите да помогнат с парични дарения могат да ги преведат по сметката на дома:

Дом за сираци „Св. Николай“ при храм „Св. Троица“, Банкова сметка: UNI CREDIT BULBANK,клон Елин Пелин IBAN: BG72UNCR 96601000411600, BIC: UNCRBGSF Средства могат да се превеждат и чрез е-pay: Подкрепи! Дарения в натура могат да се носят на място в дома в Нови Хан или да се изпращат с куриер. Адресът е: Дом за сираци „Св. Николай“ при манастир „Св. Троица“ ул. „Търнава“ №21 А, с. Нови хан п.к. 2110, община Елин Пелин.

/монитор

Коментирай чрез фейсбук

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here