Нямаме изгода от напрежение с партньорите ни, а Русия е важен икономически партньор. И като култура е в нашите сърца. Така министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова коментира скандалите от последните дни по повод остри изказвания на руския патриарх Кирил и обидни квалификации в руски предвания по повод България.

По думите ѝ отношенията с Русия трябва да са „внимателни и деликатни“.

„Европредседателството върви успешно. В пълен ход е. Върви изключително добре, оценките са позитивни“, каза Павлова пред БНТ.

„Скандалите, за които се говори, са вътрешнополитически. Отзвук за тях на този етап няма външен. Те са вътрешнополитически – между управляващи и опозиция. По-скоро смятам, че те са опит на нашите опозиционери да създават в българите усещане за политическа нестабилност“, допълни тя.

Министърът коментира и темата за европейската интеграция на Западните Балкани. „От ден 1 сме казали, че за нас Западните Балкани беше важно да ги върнем изобщо като тема, глобална тема, в дневния ред на Европа“, посочи министър Палова.

„Никога не сме обещавали. Говорим за европейска перспектива за Западните Балкани. Задача номер 1, която бяхме поставили, вече е изпълнена. Първият успех на европредседателството вече е факт – да върнем тази тема в общоевропейския дневен ред, защото те бяха изпаднали от дневния ред на Европа“, допълни още тя.

Според нея не трябва да бъдат давани „фалшиви очаквания“ за дата на присъединяване, защото пред държавите от този регион предстои много работа. „Да покажат желание в този процес, защото никой не може да свърши тяхната работа“, още подчерта Павлова.

рирянаActualno.com

Коментирай чрез фейсбук

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here