В София утре ще има девет протеста, които ще затруднят движението повече от придвижването на официалните делегации за откриването на европредседателството, каза на пресконференция пред журналисти зам.-директорът на СДВР Антон Златанов. Той допълни, че ситуацията се усложнява от това, че всички те ще са в центъра на града.

„В последно време в столицата се провеждат много протести. Един от протестите ще се състои сутринта – той е в подкрепа на Истанбулската конвенция и няма да затруднява движението. Останалите протести са от 17.00 до 20.30 часа. Част от тях са свързани с изграждането на втория лифт в Банско – за и против“, поясни Антон Златанов.

На няколко места утре ще има протести на полицаите – пред парламента, около Народния театър, на Орлов мост и по бул. „Брюксел“, но без спиране на движението. В допълнение за утре са насрочени митинг на „Гражданска инициатива за Суверенитет на България и държавите по света“ (от 17.00 до 19.00 часа) и протест за правата на пенсионерите на „Софийски социален форум“ (от 11.00 до 12.00 часа).

Провели сме срещи с организаторите и сме ги призовали за разбиране“, каза още Антон Златанов. Той допълни, че са съгласувани маршрути на движение, сборни и крайни пунктове, за да не се пречи на делегациите и да няма риск от сблъсъци. Старши комисар Златанов уточни, че едната зона, в която ще има протести е между бул. „Витоша“, бул. „Цар Освободител“, площад „Независимост“, пл. „Св. Александър Невски“

Другата зона е от паметника на патриарх Евтимий, бул. „Васил Левски“, бул. „Гурко“, бул. „Раковски“ и пл. „Св. Александър Невски“. На няколко места маршрутите на протестите се пресичат, но от СДВР имали подготовка и нямали притеснения. От Столична община обаче уточниха, че няма пресичане на маршрути.

Ограниченията заради откриването на европредседателството ще са основно по булевардите „Брюксел“ и „Цариградско шосе“, където временно ще се ограничава движението, както и зоните около Народния театър и НДК.

„Утре сме във фокуса на всички европейски и световни медии. Демократична държава сме, всеки има правото да изрази мнението си“, обобщи зам.-директорът на СДВР.

 

/Фокус

Коментирай чрез фейсбук

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here