Стотици любители на нумизматиката на всякаква възраст от рано сутринта се наредиха пред Българската народна банка (БНБ), за да си купят монета, пусната в чест на българското европредседателство на Съвета на Европейския съюз.

БНБ пусна в обръщение две монети – сребърна възпоменателна монета с частично позлатяване, която е с номинална стойност 10 лева в тираж от 3000 броя, и монета с номинална стойност от 2 лева, която ще е в тираж от 500 хил. броя. На гърба й е логото на българското европредседателство. От БНБ подчертават, че и другите емисии двулевки също остават законно платежно средство.

Опашката пред националната банка беше за първата монета, която е с ограничен тираж и на цена от 66 лв. без ДДС. Продава се на касите на банката в София, Пловдив, Бургас, Варна и Плевен.

Някои от хората, дошли да се сдобият с тях, бяха се наредили от 5 часа сутринта, а първият пред сградата на БНБ е бил още по-ранобуден – застанал още в 3 часа след полунощ

– цели 6 часа преди касите да отворят.

Възпоменателната монета е изработена от чисто сребро, с двустранно нанесено частично позлатяване. Именно затова всеки можеше да си закупи само по една. Въпреки големия интерес обаче тиражът не беше изчерпан до края на работния ден, показва справка на сайта на националната ни банка.

От лицевата страна в позлатения вътрешен кръг са изобразени емблемата на БНБ и номиналната стойност от 10 лева, а от обратната страна в позлатения вътрешен кръг е разположено логото на българското председателство избрано след конкурс между над 180 художници от България, Македония, Германия и Украйна.

50 000 от разменните монети и 1000 от възпоменателните са купени от министерството на българското европредседателство. Те ще бъдат използвани като подаръци за участниците в събитията на Съвета на Европейския съюз у нас.

 

/монитор

Коментирай чрез фейсбук

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here