Най-малко една дузина икони от иконостаса и стените на храма в манастира „Св. Св. Петър и Павел“ в преславското село Златар са започнали да мироточат, съобщиха миряни, посетили светата обител часове преди новата 2018 година. Пръв мирото върху светите изображения забелязал преславският свещеник отец Николай, който завел гости в манастира към 19.00 на 31 декември. Още същия ден за чудото бил информиран и председателят на манастирското настоятелство отец Иван. Предстои отец Иван да напише писмо до Светата Варненска митрополия, владиката трябва да определи комисия, която да изследва иконите и да разпита свидетели, преди да бъде обявено чудотворното миротечене.

Според послушницата в „Св. Св. Петър и Павел“ сестра Стоянка нещо божествено се случило в обителта още на Стефановден, 27 декември. Тогава имало празнично богослужение, което минало в необичайна атмосфера, самата сестра Стоянка участвала в песнопението, а отецът й дал да прочете част от житието на Свети Първомъченик Стефан. В следващите дни в залисията около подготовката за Нова година послушницата не обърнала внимание на иконите в църквата. До идването на отец Николай. Той забелязал капчици миро по иконите на Исус Христос, Св. Йоан Кръстител, Богородица и покровителите на манастира Св. Петър и Св. Павел, както и по още поне дузина. Оказало се, че по-рано сутринта на 31 мирото е било забелязано и от поклонници, които посетили манастира преди обед.
Новината за чудото в Златар се разнесла от уста на уста буквално за часове, след като отец Николай споделил с миряни във Велики Преслав за видяното. В първия ден на 2018 към „Св. Св. Петър и Павел“ тръгнали поклонници, а във вторник вестта се беше разнесла и в Шумен и съседните градчета.

Мироточене е явление в християнството, свързано с появяването на маслена влага – миро върху икони и мощите на светци. „Това е фино оросявяне на фини капчици, може да се сбърка със запотяване, но то не може да бъде предвидено, не може да бъде предизвикано от човешка ръка и не може да бъде поддържано. Това е характерът на чудото.“ – коментира  доц. Ростислава Тодорова от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, която е магистър по теология и изобразително изкуство, а от ок. 10 години се занимава с иконопис. Мирото има благоухание и специфичен аромат, някъде е в малки количества и го събират с памуче, на други места, както с мощите на Св. Димитър Солунски в Солун мироточенето е било толкова силно, че са го събирали в големи съдове. Според доц. Тодорова иконописецът рисува с чисти темперни бои с яйчена емулсия, отгоре иконата се покрива с шел лак и няма нещо в технологията й, което да залага или да предизвиква мироточене.

Според християните появата на миро може да бъде символ на радост и благодат, но може да бъде и предупреждение за тежки събития и изпитания, които ни очакват.

/монитор

Коментирай чрез фейсбук

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here