49-годишен бизнесмен почина след стрелба посред бял ден в София. Петър Христов – собственик на фирма за производство на млечни продукти “Лактима”, е бил прострелян на улица „Ралевица“ в кв. „Манастирски ливади“.

„Днес в 10.07 часа е постъпил сигнал за простреляно лице на ул. „Ралевица“.  Мъжът е транспортиран от негови близки във ВМА. Започнали са действия по неговото спасяване и реанимиране. В 10.49 часа лицето е починало“, заяви на брифинг пред журналисти директорът на СДВР Ивайло Иванов. Иванов обясни, че към момента не може да коментира колко огнестрелни рани е имал. Той поясни, че мъжът е български гражданин на 49 години, бизнесмен. „Започнали са оперативно-издирвателни действия. Проверяваме много версии“, каза Иванов.

Мъж загина след стрелба в столичния квартал "Манастирски ливади"
БГНЕС

Директорът на “Национална полиция” Христо Терзийски обясни повече за версиите върху които работят:

„Основните версии, които издигаме към този момент, са свързани с неговия бизнес. Лицето има доста разностранни интереси. Има интереси в строителството, в хранително-вкусовата промишленост, с добра репутация в обществеността. Не изключваме версии, свързани с личния му живот“.

Мъж загина след стрелба в столичния квартал "Манастирски ливади"
БГНЕС

Към момента няма данни, че спрямо него са отправяни заплахи. Стана ясно още, че бизнесменът е нямал охрана, а само фирмен автомобил с шофьор, който го е придружавал. Все още не е ясно и с какво оръжие се е стреляло. Предстои да бъде извършена аутопсия.

Кой е убитият бизнесмен Петър Христов?

Бизнесменът е роден през 1968 г. в Силистра, но е израснал във великотърновското село Самоводене. Учил е във Висшето военно училище в старата столица, магистър по финанси е в Свищовската академия. Изучаваше и право във Великотърновския университет. Семеен е, има две деца. Има и брат, който също се занимава с бизнес.

В старата столица Петър Христов развива успешен бизнес. През 1996 г. той приватизира бившото предприятие „Млечна промишленост“ във Велико Търново, като днес в компанията е въведен съвременен процес на организация на производството и в нея работят около 100 души.

С бизнес партньори участва в редица ключови проекти като изграждането на модерно депо за отпадъци във Велико Търново.

Убитият неведнъж гласно е заявявал подкрепата си за ГЕРБ по време на предизборни кампании, а в медии името му е сочено като „близък на Цветан Цветанов“. Той се изявяваше и като партньор на местната власт, финансирайки изграждането на детски площадки и спортни зони. Даряваше и средства за развитието на детския футбол.

Заедно със сдружение „Азбукари“ пък направиха съвместни проекти- детската площадка за деца със специални потребности в търновски парк и кабинет по родолюбие „Креативни мислители“ в едно от основните училища в града, спортно игрище. Даряваше и средства за развитието на детския футбол.
Петър Христов е известен с мащабната си дарителска дейност. Стана популярен като благодетеля на Мануела Горсова – момичето, което пострада при жестоката катастрофа, предизвикана от състезателя по фигурно пързаляне Максим Стависки.

Бизнесменът помагаше финансово за лечението на момичето в Израел, което остана приковано на легло след инцидента.

Носител е на наградата „Велико Търново“ за 2008 г.

/бгнес

Коментирай чрез фейсбук

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here