Какъв е залогът за приемането на името Република Северна Македония? Какво спечели Гърция от подписването на договора? Според Любомир Кючуков от Института за икономика и международни отношения залогът в конкретния случай е стабилността на Балканите.

„Ако този проблем не се реши ще изникнат много сериозни проблеми за стабилността и държавността на Македония и мястото на полуострова в Европа. Това, което очакват в Македония е дата за преговори за влизане в ЕС. Днес холандският парламент раздели Албания от Република Македония. Уви, опасността пред Македония да не получи дата не е отминала. Въпросът с името на Република Македония е или сега, или никога“, обясни гостът.

Кючуков подчерта, че ако този договор не влезе в сила, това ще дискредитира преговорите като метод за решаване на проблемите.

„След като мине този договор в парламента, в Македония следва промяна на конституцията и референдум. Ако Македония не получи покана за НАТО и не получи дата за преговори за влизане в ЕС, то разговорите с Гърция се обезсмислят. Гърция спечели с договора решаване на всички свои проблеми“, категоричен бе анализаторът пред Bulgaria ON AIR.

Вижте на-добрите оферти за пазаруване

Коментирай чрез фейсбук

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here