От вчера има табела, която предупреждава за завишената радиация в залива Вромос край Черноморец. Не всички къмпингуващи се страхуват от нея.

„Винаги през годините задължение по закон е да се извършват проверки – както на почвата, пясъка и водата, така и на радиационния фон на плажа. Над почвата и плажната ивица радиационния фон е завишен 2-3 пъти“, заяви директорът на регионалната здравна инспекция.

При замреване на място тази сутрин стойностите са 0,34-0,36. Това означава, че около 2-3 пъти е по висока радиацията в сравнение с останалите плажове. „Рисковете могат да бъдат големи и да се стигне до болестотворни състояния на организма. Престой повече от една – две седмици при такива стойности, може да засегне хората. Трябва да се внимава за много добра хигиена и да не се поглъщат песъчинки“, заяви лекар пред „Събуди се“.

„Сега малко се притеснявам, като разбрах за радиацията, но не много. Ще спазваме висока лична хигиена. За първи път идваме тук. Препоръчаха ни го приятели. Ще си сменя почивката. До няколко часа ще отидем на друго място със семейството ми“, заяви един от къмпингуващите на плажа.

Blitz.bg

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

Коментирай чрез фейсбук

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here