Кукери от пернишко ще покажат на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, на председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск, на шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер и цялата Европейска комисия хилядолетния обичай Сурва.

Фолклорната традиция, която през 2012 г. бе в топ 20 на нематериалните Чудеса на България, бе вписана през декември 2015 г. в списъка на защитените от ЮНЕСКО живи човешки съкровища. Тя е една от гордостите на страната ни.

Пернишките сурвакари ще чакат гостите пред Народния театър „Иван Вазов“, където на 11 януари ще е тържествената церемония по откриването на българското председателство. Специално приветствие пернишките сурвакари готвят и за акредитираните у нас чуждестранни журналисти.

Детският хор на БНР ще изправи на крака в Народния театър държавниците на България и Европа минути по-късно. Малките таланти на България ще изпълнят химновете на България и Европа. ВИП гостите ще се насладят на църковните песнопения на камерния ансамбъл „Йоан Кукузел – Ангелогласният“. Гвоздей на програмата е изпълнението на ансамбъл „Българе“.

/кросс

Коментирай чрез фейсбук

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here