Странно е защо колегите избраха да протестират в момент, в който директорът на болницата не е в България. Професор Балтов е на семинар в ЮАР, който е планиран преди 6 месеца. Надяваме се, че протестът не е обмислян също преди половин година. Това обяви пред Нова тв доктор Олег Чолаков, който от 2013-а зам.-изпълнителен директор по учебната дейност на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.

„Много ясно искам да обясня няколко неща, които колегите изтъкват, но не са прави. Въпросните договори, които били с изпитателен период от 6 месеца. Във връзка с нужда от преструктуриране на отделенията, ръководството обсъди възможността да се сключват нови договори. Както е известно, трудовият договор в България включва в себе си този изпитателен срок. Всеки се назначава отново и има 6 месеца изпитателен срок. Това е според закона. Но… Колеги веднага реагираха. След това има ново решение и няма да има заповед за преназначаване. Казусът приключва. Хората го знаят, но вчера коментираха как ще бъдат на изпитателен срок. Такова нещо няма. Ясно искам да го кажа. Защо те го използват, това вече е друг въпрос“, обясни Чолаков.

Той коментира и недоволството, че заплатите не се увеличават, а на определени хора дори се намалявали. „Заплатите в „Пирогов“ се увеличават. От Нова година, с нарастването на минималната работна заплата, с още 50 лева ще се вдигнат заплатите. В определени месеци болницата трупа 200 000 – 300 000 лева дълг. От 3-4 месеца професор Балтов апелира към шефовете на клиники за минимализиране на разходите. И голямото недоволство е, че определени, подчертавам определени служители на „Пирогов“ не получават ДМС, или казано по друг начин бонуси. Такива бяха предвидени за октомври. И пак казвам, че не всички служители в „Пирогов“ получават ДМС. За месец октомври болницата имаше дългове към доставчици. Професор Балтов и ръководството преценихме, че е по-важно да изчистим дълговете за октомври. Става въпрос за около 200 000 лева. И така колегите не получиха ДМС. За Коледа обаче колегите, които получават ДМС, ще получат двойно ДМС – и това за октомври и за Коледа. Какъв е проблемът. Аз, като хирург, не получавам ДМС. Хирурзите от 5-6 години не сме получавали ДМС. Ето така стоят нещата“, допълни доцент Чолаков.

Коментирай чрез фейсбук

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here