Кирил е ученик в Математическата гимназия в Пазарджик, но любимият му предмет е литературата

Да нямаш нищо, но да даряваш. И не какво да е, а книги. В навечерието на 24 май ви срещаме със 17-годишно дете, израснало в дом за сираци, което дарява за читалища и библиотеки.

Кирил Балдев е ученик в 10 клас в Математическата гимназия в Пазарджик. Любимият му предмет в училище е литературата. Обича да чете всякакви книги и иска да стане юрист. Но днес има мисия  – да дарява книги.

„Първо започна от читалището в Мененкьово, разбрах, че е изгоряло и реших да се организира кампания, да се съберат книги, да имат повече книги. И така реших да създам моя кампания „Да спасим книга””, разказва Кирил.

Последното му дарение е за читалището във великотърновското село Велчево. Зарадвал ги със 100 нови книги. Преди това подарил 200 тома литература на библиотеката в село Звъничево.

Момчето, което живее в дом за сираци, наскоро зарадвало с книги и децата от училището в село Цалапица и пенсионерите от дома за възрастни хора с увреждания в Звъничево.

„Аз  нямам богати родители, които да ми купят каквото искам, или от дома да ми дават каквото пожелая. Знам какво е да няма”, заявява Кирил.

Каузата му е да вдъхне нов живот на забравените в домовете ни книги, като ги предостави на обществените библиотеки. Събира ги чрез интернет. Приятелите също му помагат да закупи нови. Отделя и от джобните си пари.

„Аз също и стипендия взимам, от която стипендия си купувам книги, участвам в много конкурси. Така от тях печеля някакви парични награди, ваучери за книги”, разказва Кирил.

Казват, че животът е като роман. А Кирил тепърва пише своя.

„Роман с добър свят, добри хора, това искам да прочета, приятели да има, родители”, заявява Кирил.

Следващата му цел е да дари българска литература на българи в чужбина. / Nova TV

Коментирай чрез фейсбук

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here