Снимка: Информационна агенция "Прес.bg".

Репортер на място: Тодор СТЕФАНОВ, ПРЕС.bg/СОФИЯ 

„Всички наши действие са насочени към тези, които нарушават закона“!

Снимка: Информационна агенция „Прес.bg“.

„Един от приоритетите на правителството е повишаване ефективността на разходване на средства и спиране на порочните практики, с което се лишаваме всички изрядни данъкоплатци.“ Това заяви здравният министър Кирил Ананиев на извънреден брифинг по повод стартирането на проверките в лечебните заведения, съобщи журналиста ни на място Тодор Стефанов.

Ананиев заяви, че още в първия ден, в който станал министър, си е поставил за цел да превърне проверките с другите институции в системен подход.

„Започваме съвместно проверките и вместо да научавате от всяка една отделна болница искаме пред вас открито да ви кажем, че тези проверки ще бъдат направени във всички болници, без да се правят чадъри за този или онзи, без да се прикрива източването на НЗОК. Всяка една от трите институции има своите компетенции и правомощия и когато ги обединим можем да стигнем до по-добър резултат“, допълни Ананиев.

Вътрешния министър Валентин Радев заяви, че са получени няколко сигнала за нерегламентирани практики и припомни операцията, която е разкрила продажбата на лекарства. „Правим това в името на всички вас и на нас, защото рано или късно всеки от нас става пациент и не сме съгласни да се отклоняват парите“, заяви Радев, като допълни, че до тях трябва да се наредят ДАНС и други институции, като на първо място трябва да са гражданите, които да алармират за тези практики. „Така не може повече да продължава, имаме надеждата, че сме на прав път. Призовавам всички да ни съдействат, на всички нива, защото битката ще бъде жестока. Тези практики са градени с години и няма да е лесно“, каза още Радев.

Ананиев допълни, че са събрани договори на болниците ще има и изрядни, но със сигурност ще има и такива, които да работят за определени субекти и фирми, които ощетяват касата.

„Бившият здравен министър внася доклад за състоянието на болниците в парламента, от което става ясно, че има 9 болници в тежко финансово състояние, като докладът е изпратен и в прокуратурата“, заяви от своя страна главният прокурор Сотир Цацаров. В кабинета на проф. Петров е била проведена и среща с главния прокурор, шефа на специализираната прокуратура, като се е взело решение да се прекрати на територията на цялата страна практиката „болница в болница“. Тогава се е взело решение да се съберат всички договори на лечебните заведения с които се дава възможност на територията на държавни болници да съществуват частни такива. проверката е започнала в края на октомври, а още през ноември информацията е била „стоварена“ в кабинета на Цацаров, като са проверени над 190 болници. Цацаров изброи на случаен принцип някои от лечебните заведения, като Благоевград където има две лечебни заведения с 53 договора, Ловеч една болница с 2 договора и тн.

Той подчерта, че става дума за идентични услуги на двете болници, като тежките случаи отиват в държавните заведения, а в частните по-леките. След прокурорско разпореждане договорите се проверяват от ръководни служители от министерството на здравеопазването и в тези от тях, в които има и най-малките индикации за нещо нередно да бъдат изпратени в прокуратурата. „Болниците са търговски дружества, така ние може да преследваме само безстопанственост, а не длъжностни лица“, подчерта Цацаров.

Главният прокурор даде за пример болницата във Враца, където имаше редица протести и хората не бяха получавали заплатите си. „Тази болница е 75 процента държавна, 7 процента на общината, а останалите на още 9 общини във Врачанска област. На 6 октомври 2010 е сключен договор между болницата във Враца и още едно частно заведение „Медикакор“ в Русе. Русенската болница получава над 1500 квадратни метра, като договора е за 5 години, а резултатът от него е, че болницата във Враца е превела над 12 млн. на русенската болница, получила е апаратура за над 1 млн., възстановени разходи за електричество, благодарение на проф. Петров, който веднага реагира тогава.

Така излиза, че частната болница е получила от държавната 12 млн. лв., като по сигнал на проф. Петров се оказва, че частната кардиологична болница всъщност е ползвала и персонала и всичко останало на държавната болница“.

Цацаров съобщи и за нещо още по-шокиращо. Лекар напуска кардиологичното отделение на болницата във Враца, което по законите го прави негодно за работа. Малко след това се намира кардиолог-хирург от Шумен, който се съгласява да се сключи договор с него, обаче той никога не е стъпвал в болницата. За сметка на това обаче са му предени над 33 хиляди лева.

Главният прокурор изнесе информация и от болницата в Ловеч, където за периода 2008-2014 година лечебното заведение е на „печалба“ 1 млн. лв., а частната „Кардиолайф“, която е със сключен договор с държавната е прибрала 13 млн.лв.

Сотир Цацаров неколкократно подчерта, че зад инициативата за тези проверки, стои проф. Николай Петров, като новият здравен министър още в първия си ден е дал дума да продължи започнатото от своя колега.

Вътрешният министър Валентин Радев подчерта, че всички действия са насочени към много малка част от медицинските работници, от които очакват съдействие. „Всички наши действие са насочени към тези, които нарушават закона“, каза още силовият министър.

Сотир Цацаров подчерта, че случаят с болницата в Белоградчик е отделен случай, защото там няма сключен нито един договор, но здравното министерство продължава проверките.

Кирил Ананиев обясни, че самото изваждане на частните болници от общинските и държавните не води до позитивни резултати. „Ще предложим конкретни мерки за оздравяване и преструктуриране на болниците“, категоричен е той.

„До този момент такива мащабни проверки, като тези в Ловеч и Враца, не са правени. За първи път се правят такива мащабни проверки“, каза още здравният министър.

„Ние влязохме във всяка една от болниците. Направихме анализ на всяка една клиника и на всяко едно отделение. Установихме дали са налични всички необходими условия за осъществяване на тяхната дейност. Ако не са налични такива условия, ще се предприеме закриване на отделения. Решението не е еднозначно за всяка една болница, тъй като сме влезли в дълбочина на проблемите във всяка една от тях и по различен начин се подхожда. Няма обща рецепта, с която да се подходи към всички болници“, обясни Кирил Ананиев.

„Анализът на болниците ще стане публичен. Има определена процедура, първо ще го докладвам на правителството. Когато то застане зад него и зад мерките, които искаме да предприемем, тогава този анализ ще стане публичен“, обясни той и добави, че в много болници има проблеми и влошено финансово състояние, но това не означава, че те ще бъдат закрити. Идеята е да се подобри здравеопазването за българския гражданин, а не да се закриват болници, каза още здравният министър.

„Отпадането на търговския характер на лечебните заведения няма да реши въпроса с финансовото състояние на болниците. Тази мярка е само част от комплект от мерки, които да подобрят състоянието на всяка една болница“, отсече Кирил Ананиев.

„Една малка част от лекарите и персонала на „Пирогов“ са излезли на протест. Тяхното мнение не съвпада и не се подкрепя от по-голямата част на служителите в лечебноо заведение“, заключи той.

Коментирай чрез фейсбук

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here