Източник и снимка: Информационна агенция "Дейли Прес" (dailypress.bg)

Мерак ни е да си покажем всички магарии за европредседателството! Още през януари ще си извадим всичко лошо, казва министър-председателят

Източник и снимка: Информационна агенция „Дейли Прес“ (dailypress.bg)

Премиерът Бойко Борисов прави равносметка за изминалата 2017 г. Пред БНТ министър-председателят коментира препъникамъните пред властта, успехите и неуспехите. Какво предстои през 2018 г.?

Борисов направи коментар за словото, което произнесе почетният лидер на ДПС Ахмед Доган снощи пред елита на партиятаСокола заяви, че ГЕРБ няма алтернатива в момента и ако падне от власт, няма кой да я смени.

„Доган правилно каза на БСП и на неговите да не бързат на принципа „стани да седна“, тъй като не са готови. Нека си изчакат времето. Това им каза той. Иначе ще настъпи катастрофа, ако докарат един нов „Орешарски“, коментира Борисов в интервю за БНТ.

„Доган е един мъдър човек, 27 години е в политиката и знае за какво става въпрос,“допълни той.

„Понеже Ахмед Доган знае технологията на управление, а и добре познава БСП, им казва има ли кой да замести това управление. Всяко дете знае, че няма, отсече той. И допълни, че дори и червените агенции сочат същото. Вместо да изкараме дивидент от европредседателството, ние ще си изкараме кирливите ризи,“ казва Борисов.

„Готови сме с всичко, което е необходимо да бъде готово за европредседателството. По български маниер винаги накрая даваме газ, но оценката е, че сме готови,каза Борисов.

По една тема, за миграционната криза, сме си казали „да“ с Ердоган. „Спомнете си Харманли, Овча купел. Като свършим работа все едно не е имало темата. А знаете ли колко желязни усилия костват да пазим границата България-Турция,коментира Борисов.

„Нашите съседи и приятели от Гърция не могат да си преброят мигрантите. И Меркел и Юнкер поставиха въпроса откъде идват по 500 мигранти на ден, след като нашата граница се пази,“ коментира премиерът.

„Нямаше по-голям страх у българите, колкото и да сме толерантни като нация, две-три семейства с деца обикаляха България и нямаше кой да ги приеме. А я си представете 100-200-300 хиляди мигранти. Не сме направили нищо повече от това да имаме добри междусъседски отношения,“ посочи министър-председателят и допълни, че сме длъжни да имаме много добри отношения с всички съседи.

На въпрос за договора с Македония, министър-председателят заяви, че и те са узрели за тези взаимоотношения. „Ние нищо не искаме от тях, искаме само да са стабилни и да са добре, и заедно да празнуваме празниците, а не да стават повод за кавги. Мисля, че, както Зоран Заев казва, бяхме храбри. Отидохме и се поклонихме на техните паметници и той при нас. В първите минути след договора излязоха комисари, премиери, департаменти чак от Австралия, Канада, Швеция, с поздравления за това, че балкански държави, без посредници, са седнали и са се разбрали,“ гордее се Борисов.

„Мисля си, че с местните избори в Македония и победата на Зоран Заев беше един вот на хората, че този път на Македония към Европа, НАТО и демокрацията е осъзнат,“ посочи той.

„Темата Западни Балкани и Балкани по никакъв начин нямаше да присъства на нито един съвет. Членките на Европа са толкова вглъбени в темата за самата Европа. Факт е, че благодарение на разговорите, дипломацията, фактите, които имах възможността да изложа на толкова много колеги, всики единодушно сложихме темата за Западните Балкани, а и ще има среща на ЕС с всички лидери на Балканите. Още нещо – срещата Китай и Балканите, 16 плюс 1. Темата, която гарантира освен парите от банките в света и Европа…В Лондон правим още една среща за западните Балкани, защото и те искат да кофинансират проектите и коридорите. Ако сме умни на Балканите, ще придвижим много теми напред,“отсече премиерът.

На въпрос дали се слагат на пауза вътрешните теми за 6-е месеца на европредседателствата, той отсече: „Не. Като идват гости и мама, тате казват да не правим пакости. А ние искаме да покажем всиките си магарии за тези 6 месеца,“коментира премиерът.

По темата за коалицията и трусовете с партньорите Борисов посочи, че няма друга конфигурация. „При нови избори няма да се създаде по-добро, освен че ще счупиме държавата. Едни могат да тълкуват, че изказването на Доган е жест към ГЕРБ, сближаване или раздалечаване. Но той си е направил сметка за партията. Когато Доган и Станишев се целуваха на Орлов мост, стана тотален срив, посочи Борисов.

На въпрос за това какво ще се случи на 28 декември, дали Симеонов няма да си подаде оставката заради втори лифт на Банско, тъй като концесията не е заложена в дневния ред на МС, Борисов посочи, че Симеонов и Цветан Цветанов днес летят за Одеса и че всички са за втори лифт на Банско.

Безспорно от там се крадат много пари. Видяхте, че са изнесени 70 милиона от България. Най-добрите са в България и се плащат от касата, но отиват в Германия, Франция, Англия, Белгия.

„За майка ми искаха хиляди за една ампула. Купихме три, след две седмици тя почина,“ посочи Борисов.

„Като прочетох това, че съм загубил човешкия си облик, макар че това за президентската институция трябва да се говори….. Откакто ГЕРБ е на власт, по 4 – 4,5 милиарда са се увеличили парите за здраве на хората. И пак всички са недоволни. Значи не е работата в парите. Корнелия Нинова ми се обади и каза, че според нея това ще стане проблем. Дори един човек да изпуснем, аз не мога да си го позволя. Аз казах, връщаме го на стария вариант и максимум съм възложил на служби да работят по контрола,“ коментира Борисов.

„Радев говорят с думите на БСП, на Нинова. Ние не можем да премълчаваме, но премълчаваме, и не е честно,“ каза премиерът.

На въпрос за Иво Прокопиев, Борисов посочи, че в такива схеми не влиза. „Има напълно независими органи, те се занимават, каза Борисов. Не мога да се обадя в КОНПИ и да кажа-не закачайте Прокопиев, това не мога да го направя,“ заяви категорично Борисов.

То бе запитан и кой е Делян Пеевски. „Пеевски е депутат от БСП. Воюват няколко олигарха, които са видели, че имат възможност и са си направили медии. Ако погледнете агенциите сутрин, ще видите кои медии на кой олигарх са. Никога не съм бил с нито един от тях. Всеки се опитва, но никой не успява. По темата за Делян Пеевски може да говори Карадайъ, той е депутат от ДПС“, отсече Борисов.

„Ако държавата е моя, мога да се инатя колкото искам. Ние сме за миг. Парите са обществени, правителството само преразпределя. Дадохме повече за образованието, посочи той. ГЕРБ издържа защото отстранява провинилите се. Не държим хора, обвинени за купуване на гласове, като в БСП“, каза Борисов.

„При 4 на сто ръст на икономиката, при повишение на доходите, при под 6 на сто безработица, с огромен фискален резерв, със строежи на инфраструктура къде ли не, където хората са мечтали толкова години…всъщност Доган какво каза и на ДПС, и на БСП. Ще ги свалим, но когато сме готови да управляваме. Изчакайте си времето им каза, сега не сте подготвени. В общи линии каза, че Борисов прави добро и за нас, и за съседите,“ каза още премиерът.

На въпрос какво лично на него ще му дава стабилност през 2018 г. то заяви, че това е да продължи да гради, да воюва за мир. „Вследващата година продължаваме и във вътрешен, не само в международен план. Имаме административната реформа и още доста неща. Мисля, че с Валери Симеонов ще направим и още добри неща в туризма. Макар че той си е такъв, обича да се налага. И понеже на него му е по-лесно…аз търпя. Всеки, който иска да се покаже важен, ме атакува мене. Но, мисля, че в името на държавата и стабилността, вчера ДПС направи крачка назад и аз мисля, че и ние с патриотите сме длъжни да проявяваме мъдрост“, каза в заключение Бойко Борисов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В ПРЕС.bg TV!Свързано изображение

Коментирай чрез фейсбук

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here