Земетресение с магнитуд около 2,5 по скалата на Рихтер е регистрирано край Димитровград.

Това каза ръководителят на Департамент „Сеизмология” в Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките (БАН) проф. Емил Ботев, цитиран от „Фокус“. „Регистрирано е относително по-забележимо земетресение в категорията на микроземетресенията с магнитуд по-малък от 3. Това стана около два часа по-късно от това край Своге – в 8.45 часа в района на Димитровград с магнитуд около 2,5. Там, в този район напоследък стават такива земетресения. Ние ги наричаме микроземетресения“, коментира сеизмологът.

Той посочи, че тази сутрин е регистрирано и земетресение с магнитуд над 4,5 на територията на Турция, на 20 км от Измир. „Там обичайно стават такива с магнитуд 5-6 и по-голям. За щастие, нашата територия е разположена в по-вътрешноконтинентална област, а не на контакт между отделни микроплочи, какъвто е случаят на Западна Турция или анадолската микроплоча, която контактува с егейската. Там са значително по-големи движенията на повърхността и се формират напрежения в контактите на структурите в дълбочина. Там стават много по-често и по-силни земетресения“, обясни проф. Ботев. По думите му при слабите земетресения не се очакват сериозни въздействия върху инфраструктурата, сградите и съоръженията.

„Единственият ефект е върху съзнанието и психиката на хората, че малко по-силно се усеща такова земетресение, но то не води до последици, застрашаващи здравето им“, каза още проф. Емил Ботев.
Коментирай чрез фейсбук

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here