Единственото, което искаме, е да бъдем заедно в Европейския съюз. Това заяви външният ни министър Екатерина Захариева, която посети градския парк в Скопие, където се провежда фестивалът One Love Tour 2018. На него участват много изпълнители от България и Македония, предаде БГНЕС.

За България името „Република Северна Македония“ е приемливо. Ние първи ви признахме и признаваме Република Македония като цяло. За нас е важно да няма териториални претенции и това присъства в нашия договор, допълни още българският външен министър.

Страните от Западните Балкани са в центъра на европейската външна политика, каза още дипломат номер 1 на България. Договорът за приятелство и добросъседство с Република Македония ни даде още по-голям тласък. Хората искат да са заедно, искат да творят заедно, искат да вървят заедно към европейското бъдеще, каза Захариева.

България желае Македония да започне преговори за членство в Европейския съюз до края на месеца. Вече наистина няма време и съм уверена, че след подписването на договора между Република Македония и Република Гърция утре от страна на двамата министри на външните работи в присъствието на двамата премиери, в присъствието на посредника Хан и комисаря Могерини, на 26 юни в Съвета на ЕС, който председателстваме, Македония ще получи зелена светлина за преговори, заяви Екатерина Захариева.

Външният министър на Македония Никола Димитров каза, че колкото по-големи са пречките, толкова по-голяма ще е историческата победа. „Не може да променим миналото, но може да променим бъдещето”, поясни министърът. Той заяви, че крайната дума ще е на хората, но Македония трябва да извърви всички стъпки, за да започне да върви по своя евроатлантически и европейски път.

Стана ясно, че българският външен министър няма да присъства на подписването на споразумението между Македония и Гърция, което ще се състои утре (17 юни) на Преспанското езеро на гръцка територия.

Припомняме, че споразумението за решаване на спора между Гърция и Македония евентуално ще даде на северната съседка на Гърция името „Република Северна Македония“ и това ще позволи на страната да бъде приета в ООН, ЕС и НАТО. Атина дълго време отхвърляше всички предложения, включващи Македония, тъй като Гърция има северна провинция със същото име, която е била основна част от империята на Александър Македонски, а това е фактор, с който гърците се гордеят.

РЕДАКТОР: РУМЕН СКРИНСКИ

Actualno.com

Коментирай чрез фейсбук

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here