Спасители започнаха операцията по спасяването на 12-те тайландски деца и техния футболен треньор, които са блокирани от 23 юни в пещера, съобщи Би Би Си.

В събота губернаторът Наронгсак Осатанакорн каза, че сега условията за изваждането на групата са най-подходящи – нивото на водата в пещерата е спаднало през последните дни и времето е благоприятно.

Тайландските власти са наредили на медиите да напуснат района на пещерата. От полицията са пояснили, че според настоящата оценка на положението, районът може да е нужен на спасителите, за да окажат помощ на блокираните под земята. Властите очакват две големи групи от водолази-доброволци да пристигнат през следващите 48 часа на мястото.

За спасителната операция ще помагат 13 чуждестранни водолази, пет тайландски водолази, пет морски пехотинци, съобщава Ройтерс.

Спасителните екипи от 3-4 дни са репетирали изваждането на момчетата. Операцията обаче може да отнеме до 3-4 дни. Ако условията позволят обаче първият спасен може да бъде изваден още днес в 21 ч. местно време (17 ч. българско време).

Момчетата ще бъдат изваждани поетапно, като всяко едно ще е придружавано от двама водолази.

РЕДАКТОР: ЛЮБОВ ПАВЛОВА
Actualno.com

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

Коментирай чрез фейсбук

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here