Мъжът е примамвал жертвите си в социалните мрежи

Задържан е мъж, склонявал малолетни за участие в порнографски материали, съобщават от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“. Операцията е проведена под наблюдението на Софийската районна прокуратура, съобщава „Дарик“.

На 31 май служители от специализирания отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП и колегите им от сектор БОП-Кюстендил са задържали 30-годишен мъж от Кюстендил. Според събраните до момента данни, той използвал ресурсите на социална мрежа Facebook за осъществяване на контакти с малолетни момичета, като ги склонявал и изнудвал им за участия в порнографски представления, както и за обмяната на материали с порнографско съдържание – престъпно деяние, за което максимално предвиденото наказание е лишаване от свобода до 6 години.

Под фалшива самоличност той инициирал контакти и обменил приятелство с над 500 абонати на социалната мрежа, като преобладаващата част от тях са били деца на възраст от 12 до 15 години. Мъжът умело манипулирал своите жертви, като ги карал да изпълняват извратените му сексуални желания онлайн.

На същата дата служителите на ГДБОП са извършили арести и в дома на друг кюстендилец, срещу когото е образувано следствено дело за разпространение на видео материали, съдържащи сексуални сцени, за създаването на които са използвани момичета под 13-годишна възраст.

От ГДБОП уточняват, че според статистика на социалната мрежа Facebook към януари 2018 г. са налични над 4 000 000 профила на български граждани, като най-активно използвани са профилите на лица до 25-годишна възраст.

По публикацията работи: Петя Славова

dnes.bg

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

Коментирай чрез фейсбук

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here