В навечерието на новата година България се готви да поеме за първи път в историята си председателството на Съвета на Европейския съюз. Като ръководител на Съвета страната ще има възможност да изиграе важна представителна и посредническа роля, както и да се опита да привлече вниманието към въпроси, които смята за важни.

България ще посрещне 2018-та в центъра на европейското внимание. Поемайки европредседателството, за половин година страната ще се превърне в лице на една от основните институции на Съюза и в двигател на важни политически дискусии.

В Съвета на Европейския съюз националните министри на всички 28 държави членки заседават по въпроси в различни области. Съветът има законодателни правомощия, голяма част от които споделя с Европейския парламент. Освен това, той координира политиките на държавите, сключва международни споразумения и определя външната политика на ЕС според насоките на Европейския съвет, който е отделен орган.

Председателството на Съвета на ЕС се сменя на ротационен принцип на всеки шест месеца, като се образуват т.нар. „тройки“ от последователни водачи. България образува такава заедно с Естония и Австрия.

Като ръководител тя ще организира и управлява заседанията на Съвета и ще го представлява в отношенията му с Европейската комисия и Европейския парламент.

Влизайки в лидерска позиция, България получава възможност да постави на преден план за преговори теми и инициативи от национален интерес. От друга страна обаче, тя трябва да действа като честен и безпристрастен посредник. Като приоритети на председателството страната определи бъдещето на Съюза, сигурност и стабилност, цифрова икономика и наблегна особено на развитието и свързаността на Западните Балкани.

„Ние тук трябва да целим не само силна политическа декларация и заявка за следващите стъпки в перспективата, без фалшиви очаквания, и в същия момент обаче да вземем решение по конкретните неща, свързани със свързаността, проекти, инфраструктура и т.н.“, заяви министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

„Дебатът за бъдещето на Европа и бъдещия бюджет, включително Дъблинското споразумение, когато говорим за сигурност, миграция и стабилност. Това са трите най-важни направления, по които ще трябва неминуемо да работим, защото сега е моментът“, допълни Павлова.

С официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ председателството ще бъде открито на 11 януари.

За негово мото България избра националния си девиз „Съединението прави силата„.

/БНТ

Коментирай чрез фейсбук

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here