Шокиращ сигнал за чудовищно беззаконие, което се шири край Враца получи ПИК от читатели в региона. Очевидци разкриват, че в абсурдно нарушение на българските и европейските закони бракониери изтребват рибата в река Огоста в пика на размножителния период, когато идва по Дунав да хвърля у нас хайвера си.

„В момента в България има забрана за риболов. Това предполага, че трябва да се спазва – от всички. Рибата обаче се избива чудовищно в река Огоста на бента под село Бутан.

Не стига, че има забрана, а тия помияри ловят с мрежи и серкмета, което е абсолютно забранено и незаконно“, пише възмутен читател до ПИК. Според местните това се случва всеки ден и всяка година.

Неколкократно са подавани сигнали до ИАРА-Враца, които са отговорни за опазването на този район. От там обаче не предприемат никакви мерки, проверки не се правят, дори и след сигналите. Затова има ясна причина – част от бракониерите според местните са полицаи от Враца и района.

„Има и полицейски началници, затова с пръст не ги пипат. Как си представяне някакви инспектори от ИАРА да глобят шефовете на МВР-то?“, свидетелстват до ПИК възмутени граждани. „Това е причината от ИАРА-Враца да не идват на проверки. Те ги знаят тия неща, няма да ходят да напишат акт на началника на полицията или на униформен. Това са си техни хора, на които не създават никакви проблеми“, пишат още очевидци.

Местните споделят, че всяка година на тези места влиза риба в река Дунав, за да хвърля хайвера си. Беззаконието и безхаберието, което за съжаление не е от вчера, буквално е на път да изтреби рибата. Още по-страшен е начинът, по който я ловят. Сред нарушителите има такива, които бият рибите с ток. Когато му е направена забележка, той заявил, че има хора в ИАРА и нищо няма да му направят, разкриват още местните в сигнала си, към който прилагат и видео. На него се вижда как се лови риба в забранения период – кадрите са от вчера на въпросния бент.

Слави Димитров е началник отдел „Рибарство и контрол”-Враца към ИАРА

„За какво взимат пари от държавата тези от ИАРА-Враца. Пръста не си помръдват. Бентът е висок, рибата не може да прескочи и се събира в огромно количество. Изродите ги бият с ток и ги събират с мрежите. Това е отвратително посегателство, което се прави пред погледите на уж отговорните за спазването на законите“, възмущават се редовни рибари, станали свидетели на това зверство.

Полицаите, които с часове висят на река Огоста, пък разчитали на картите си и нарушавали закона, без да им мигне окото.

Агенция ПИК ще потърси за коментар отговарящите органи в лицето на ИАРА-Враца, за да попита как се правят проверките и какви са резултатите!

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!

pik.bg

Коментирай чрез фейсбук

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here