Македонският премиер Зоран Заев неочаквано реши да подари нещо на гръцкия си колега Алексис Ципрас, с когото преди минути официално на церемония утвърдиха промяната на името на Македония в Република Северна Македония. 

На подиума при тях се качиха Федерика Могерини и Йоханес Хан, а Заев се реши на интересен жест към колегата си. Той свали червената си вратовръзка и след прегръдка я даде на Ципрас. Двамата усмихнато отново си стиснаха ръцете пред усмихнатите лица на гостите, които дълго ги аплодираха.

Проверка на БЛИЦ установи, че днес западната част на Европа празнува Ден на бащата. Въпреки че се отбелязва предимно от католическите страни, празникът е много тачен и в Гърция. Денят на бащата се отбелязва в третата неделя на месец юни. Един от традиционните подаръци за този празник е връчването на вратовръзка. Дори на много места този моден атрибут е символ на Деня на бащата.

Церемонията се състоя в гръцкото селце Псарадес, на брега на Преспанското езеро. Лидерът на южната ни съседка пристигна със закъснение от първоначално очаквания час – 10:30 часа. На срещата присъстваха гръцкият външен министър Никос Котзя, пратеник на ООН – Матю Нимиц, вицепрезицентът на ЕС – Федерика Могерини, Йоханес Хан и още десетки важни европейски личности.

Македонската делегация пристигна след гръцката. Начело стоеше министър-председателят на Македония Зоран Заев, заедно с външния министър Никола Димитров, с лодка през езерото. Церемонията по подписване се проведе на специален подиум, а за отразяването й на място имаше около 170 журналисти. Двамата бяха поканени за реч, преди да сложат подписите си върху документа, пред погледа на десетки.

 БЛИЦ припомя, че след много драми в парламента, вчерашният вот на недоверие срещу кабинета на Ципрас, бе отхвърлен със 153 гласа. Поводът бе именно споразумението с Македония.

Коментирай чрез фейсбук

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here