Премиерът Бойко Борисов пристигна в Истанбул заедно с българския патриарх Неофит и с главния мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджи.

Борисов ще открие заедно с турския президент Реджеп Ердоган реставрираната желязната църква „Свети Стефан“. Храмът претърпя реставрация в продължение на 7 години.

В официалната делегация на Борисов са още външният министър Екатерина Захариева, министърът на културата Боил Банов, министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на земеделието Румен Поражанов и депутати.

Полицейско присъствие в района на Желязната църква е изключително засилено. Автомобили до самия храм не се допускаха. Извършват се щателни проверки за взривни устройства и други опасни предмети. Храмът, известен като Желязната църква, е един от най-значимите български паметници на архитектурата.

Той е осветен на 8 септември 1898 г. от Екзарх Йосиф. Уникалната постройка от метал, проектирана от арменския архитект Ховсеп Азнавур, е била изработена в Австрия от металургичната фирма „Вагнер“, а елементите на конструкцията са пренесени с железница и са тежали около 500 тона.

https://www.facebook.com/sharer/sharer.php?u=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fboyko.borissov.7%2Fvideos%2F2106746822886710%2F&display=popup&ref=plugin&src=video

Blitz.bg

 

Коментирай чрез фейсбук

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here