Държава на име България

„Бедни, неграмотни, от ромските общности“

Управляващите обмислят спиране на помощите за безработните. Това потвърди пред БНТ социалният зам.-министър Султанка Петрова. Тя обясни, че това не е изненада, защото е залегнало в програмата на правителството „Борисов 3“.

„Агенцията по заетостта предлага изключително много възможности за квалификация и преквалификация. Ние ще се възползваме от това какви са възможностите на отделния индивид, какво той може да прави, как той може да се квалифицира и преквалифицира“, заяви Петрова.

Тя даде пример с районите, в които се среща с граждани, където има хора не просто без образование, но и тотално демотивирани да работят. „Всички, които имат възможност и отговорност към бъдещето на България, трябва да бъдат включени към пазара на труда“, отбеляза Петрова.

Тя допълни, че ще бъдат отпускани средства на неправителствени организации, които искат да обучават работници за своите фирми и бизнес.

Султанка Петрова допълни, че нежелаещите да работят у нас са „бедни, неграмотни, от ромските общности“. „Правителството има воля и желание чрез образование, чрез заетост и чрез разбиване на гета да се върви напред, към едно добро общество… Не може държавата да ти поема разходите“, заяви тя.

„Когато им се спрат помощите, те просто няма да имат избор. Те трябва да отидат на пазара на труда“, заяви Султанка Петрова. Тя поясни, че миналия месец например в Пловдив са спрени социалните помощи на 300 семейства, които не са пуснали децата си на училище. „Това е изключително ефективен начин, чрез който ние показахме нашата воля, че трябва децата да учат… При голяма част от тази общност сутринта децата отиват на училище, следобяд – родителите“. 

Коментирай чрез фейсбук

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here