Митрополит Антоний даде част от него и на Македонската православна църква

https://www.vbox7.com/play:40747e42ed

„Влизайки в Стария град, в Храма на Възкресението, където изчакваме в молитва светейшия йерусалимски патриарх Теофил да влезе и да измоли за поредна година от Бога, да слезе този благодатен огън”, разказа най-младият ни митрополит.

Митрополит Антоний разказа, че от 2005-та година, когато за пръв път огънят е донесен в България, всяка година делегация от Светия Синод отива в Йерусалим

„Тази година по график, като по чудо успяхме дори малко по-бързо да дойдем в България с този благодатен огън. Огънят много бързо слезе тази година – в 13:50 йерусалимският патриарх влезе в Гроба Господен и в 14:15 вече благодатният огън беше слязъл”, каза владиката.

„Цялата атмосфера освен, че е пропита с тази молитвена еуфория, просто благодатта на Светия Дух и Божията любов и милост, която се чувства на това място е неописуема”, подчерта той.

Тази година за пръв път се случи и нещо друго – Македонската православна църква взе от благодатния огън от Българската православна църква.

https://www.vbox7.com/play:7ac1a26662

„Посрещнахме на летището представители на Македонската църква – митрополит Иларион на град Щип, който е пратеник на архиепископ Стефан, главата на МПЦ. Дадохме частица от благодатния огън, който да бъде занесен на вярващите в Македония. Това е един акт на решението на Светия Синод, което бе взето, за да поеме протегната ръка на МПЦ за съдействие за уреждане на статута й, т.е. вдигане на схизмата”, каза той.

Владиката каза, че има възможност БПЦ да си навлече гнева на други православни църкви, но въпреки това Светият Синод действа според канона и не върши нищо еднозначно.

Датата 7-ми април 2018-та година ще остане в историята. Историята на Македония, написана от българи. Огънят бе предаден от българския митрополит Антоний на щипския митрополит Иларион.

„Давайки този огън искаме да намалим скръбта на този народ, който живее дълги години в една духовна изолация, и естествено както е и решението на Светия Синод , можем и да поставим началото на добри преговори за вдигането на схизмата от македонската църква, както бе решението на Светия Синод”, заяви вчера митрополит Антоний.

За да бъде предаден в ръцете  на Охридския и Македонски архиепископ Стефан, ръка подава и д-р Милен Врабевски, един от авторите на писмото, с което македонската православна църква припозна българската като Църква – Майка.

nova.bg

Коментирай чрез фейсбук

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here