Бившият морски пехотинец, военен пилот в Ирак и баща на осем деца Крис Досев е първият българин, кандидат за конгресмен в Съединените щати.

За родения в

Чикаго Досев, чийто бащини корени са в свищовското село Алеково разказаха от предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

Крис Досев прекарва семейната си лятна ваканция в България.

Той е син на българин и испанка. Никога не е живял в родината на баща си България.

Семейството на Крис живее във Флорида.

През 2016 година американецът с български корени участва в надпреварата за Конгреса. Остава трети, но има амбициите да спечели избирателите на следващия тур през 2018 година.

Член е на Републиканската партия, както президента Доналд Тръмп.

Преди да се занимава с политика, Крис е бил морски пехотинец и военен пилот, участвал в мисията „Пустинна буря” над Ирак.

За Крис е трудно да си спомни първия път, когато стъпва на българска земя. Тогава е само на 16 години.

„За децата ми е много важно да видят откъде е дошъл дядо им – казва Досев. –  Ирония е, че родното му място носи името Алеково от Алеко Константинов, а момче от Алеково намира спасението в Чикаго. Оптимист съм, че на следващите избори ще успея да вляза в Конгреса. На моите години имам нужният опит, баща съм, имам частен бизнес, ветеран съм.

Бих описал президента Доналд Тръмп като тотален аутсайдер. Само 40 процента от хората във Вашингатон са гласували за него. Исторически погледнато обаче имаме нужда от хора като Тръмп, които да променят посоката“.

Крис Досев говори и за участието си в мисията в Ирак.

„Беше истинско – каза той. –  Трудно бе да се повярва, че дипломацията се е провалила. Не бях щастлив от факта, че трябва да се бием заради нефт. Това бяха шест месеца, които за мен преминаха много бързо. Мисиите ни бяха през нощта. Още съжалявам за иракските войници. Те бяха мишени. Оставени на място от Саддам Хюсейн без никаква защита“.

Съпругата на Крис – Лиса се похвали, че може да прави баница, а опитва да прави и тиквеник. Съпругът й пък искал тя да се научи да прави шкембе-чорба.

„Чувствам се изцяло американец – казва Крис Досев. – Там съм роден и израстнал. Там съм служил в армията. Но чувствам моите български корени, комуникирайки с приятелите на баща ми от България.

На 16 години дойдох за първи път в България с майка ми и баща ми. В София бе абсолютно различна атмосфера. Разделиха ни на летището и ни разпитаха защо идваме в България. След това отидохме в Алеково, а цялото село чакаше баща ми.

Преди две години отново дойдох, за родова среща. Много беше променено всичко“.

Коментирай чрез фейсбук

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here