Стане ли приказка за кюфтета, думите стават излишни. Направо ги слагайте на масата и да ги почваме. А пържените кюфтета са просто истинска прелест. Днес обаче ще ви кажем как да си ги направите така, че да бъдат страшно сочни. Тайната е в един стар и изпитан бабин чалъм. Трябва ви само един… картоф. Но всичко по реда си. Първо – ето от какви продукти имате нужда: кайма – 1 кг, олио – 2/3 чаена чаша, лук – 2 броя, яйца – 2 броя, хляб – 1 филия, прясно мляко – 1 кафена чашка, чубрица – 1/2 чаена лъжица, черен пипер – 1/4 чаена лъжица, мащерка – 1/2 чаена лъжица, сол – 1 чаена лъжица, кимион – 1 чаена лъжица, брашно – 2 супени лъжици, картоф – 1 среден, горчица – 1 супена лъжица.

Първото нещо, което трябва да направите, когато приготвяте пържени кюфтета, е да изберете кайма

Ако заложите на свинската, която е по-мазна, ще станат по-пухкави. Ако изберете телешката, ще са по-стегнати (кюфтетата на снимката са от телешка кайма). Можете, разбира се, да заложите и на смес. Сложете каймата в голяма купа. Накиснете накъсаната на залци филия в прясното мляко и изчакайте хлябът да поеме течността, след което прехвърлете при каймата. Нарежете (внимание: нарежете, не настържете) на много ситно лука. Метнете го в нагорещен тиган без мазнина и изчакайте да си смени цвета, след което го сложете при каймата. Обелете картофа и го настържете на най-ситното ренде. Това е тайната, с която кюфтетата стават страшно сочни. Сложете и настъргания картоф в каймата, а също и горчицата, две лъжици от олиото, двете разбити яйца и всички подправки. Омесете каймата с ръце и оставете да престои поне два часа, за да поеме месото ароматите. В дълбок тиган изсипете останалото олио. Докато олиото се сгорещи оформете от каймата сплескани кюфтета, които трябва да оваляте в брашното. Пържете в добре сгорещено олио от двете страни до придобиването на апетитен кафяв загар. За да сте сигурни, че кюфтетата са добре изпържени най-добре разчупете първото кюфте, за да видите дали не е сурово в средата.

Това е! Добър апетит!

Коментирай чрез фейсбук

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here